A closed and common orbit (Wayfarers 2), door Becky Chambers

Deel 2 van de Wayfarers-serie maar heel goed los te lezen van deel 1. Wie deel 1 (The long way to a small and angry planet) fijn vond om te lezen, komt met deel 2 in een warm bad.

Dit is het verhaal van twee vrouwen die zoeken naar wie ze zijn: de AI Sidra en de kloon Jane 23. De een is een machine in een menselijke vorm en de ander een mens die wordt ingezet als machine. Het boek gaat in op de rechten, wensen en on-/mogelijkheden van AI’s en andere rassen dan menselijke. De verschillende biologische rassen lijken verschillende types mensen te symboliseren maar Chambers loopt daar niet mee te koop.

Dit is echte feel-good scifi: geweld en conflict worden tot het absolute minimum beperkt en de nadruk ligt op samenwerking, begrip, acceptatie en vriendschap. In dat opzicht lijkt het sterk op de Gentle Giants-serie, door James P. Hogan, hoewel Hogan een heel andere aanvliegroute had: hij probeerde aan te tonen dat je geen conflicterende karakters nodig had voor goeie drama terwijl Chambers de nadruk legt op acceptatie en inclusie van verschillen. Ik kan alletwee waarderen: in beide gevallen gaat het vooral om filosofie en (exo)sociologie en minder om actie. Als ik actie wil lezen dan pak ik wel een boek van Ian Fleming. Persoonlijk hou ik van een sterk theoretische beschouwing, verpakt in fictie.

Chambers’ schrijfstijl is overigens dik in orde. Een pakkend verhaal dat blijft boeien; verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen; dynamische karakters.

Wat mij betreft prima scifi, een toevoeging aan het genre en ik hoop snel meer te lezen van Becky Chambers!

Advies: lezen als je houdt van vriendelijke lectuur over AI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top