All our wrong todays, door Elan Mastai

2016 Is een techologische utopie in de tijdlijn waar Tom Barren vandaan komt: alle uitvindingen waarvan wij in de jaren vijftig verwachtten dat ze nu zouden zijn gedaan, zijn gedaan: huishoudrobots; bedden die je lijf schoonmaken terwijl je slaapt; vliegende auto’s; teleportatie; maaltijdsynthesizers; enz.

Door een ongelukkig voorval met een tijdmachine belandt hij in een andere tijdlijn: die van ons. Voor hem lijkt onze tijdlijn hopeloos achterhaald en barbaars. Bovendien gelooft niemand hem. En zoals we uit talloze films en boeken weten, heeft het rommelen met het verleden zelden de uitkomst die je wenst. Zijn queeste levert hem wel het een en ander aan inzichten op.

Tijdreizen is altijd een tricky onderwerp voor science-fiction: het is makkelijk om te vervallen in fantasy en er van alles bij te slepen omdat het onwaarschijnlijk is dat tijdreizen mogelijk is. Arthur C. Clarke zei hierover: als een vooraanstaande, oudere wetenschapper zegt dat iets mogelijk is, heeft hij vrijwel altijd gelijk. Als hij zegt dat iets onmogelijk is, heeft hij hoogstwaarschijnlijk ongelijk. Het feit dat het vrijwel zeker is dat tijdreizen onmogelijk is, maakt dus dat we het niet moeten uitsluiten en fictie hierover niet per definitie als zachte scifi moet worden bestempeld.

Als dat te theoretisch klinkt, is dit misschien een betere verwoording: we kunnen niet onomstotelijk bewijzen dat tijdreizen onmogelijk is.

Dat gezegd hebbende: All our wrong todays wordt niet ingezet als waargebeurd of zelfs mogelijk, maar als een schrijver zijn huiswerk goed doet, is het wél mogelijk om het niet als fantasy aan te merken: als je in je boek stelt dat tijdreizen mogelijk is, betekent dat niet per definitie dat al het andere in je universum ook mogelijk is.

All our wrong todays is de debuutroman van filmschrijver Elan Mastai en geen onverdienstelijke. Het is een snel en afwisselend verhaal met een zeer aangename mix van humor, filosofie, actie, harde scifi en drama. Het is een vriendelijk boek om te lezen: het stelt zich niet aan, doet wat het kan en belooft niets meer dan wat het waar kan maken.

Mastai schotelt je geen grote dramatische inzichten in Het Leven En De Wereld voor maar wel gewoon een leuk boek om te lezen.

Advies: lezen als je op zoek bent naar aangenaam tijdverdrijf.

Back to Top