Ancestral Night (White Space #1), door Elizabeth Bear

Ruimtepiraten, communicatie op nanotechbasis met een ruimteschip van een lang verdwenen gewaand ras, shipminds, een GSV genaamd I can remember it for you wholesale en enorme wezens die in de ruimte leven.

Een hoofdpersoon die uit een groep zogenaamde right-minders komt, waarin mensen hun karakter en wensen vrijwillig hebben laten aanpassen aan het grotere doel van de groep. Interessante aliens en flink wat introspectie. En luie katten.

Alles bij elkaar prima ingrediƫnten voor wie houdt van de space opera van Alastair Reynolds, Iain M. Banks en Becky Chambers, met hier en daar een knipoog naar andere genreschrijvers.

Het verhaal is netjes uitgebalanceerd: drama, introspectie, actie en world-building hebben een aangename verhouding. Omdat dit deel 1 van een serie is, zijn de world-building en de karakteropbouw aan de forse kant maar het verhaal blijft boeiend en doet beloftes voor de volgende delen.

Of Bear kan voldoen aan de verwachtingen die zij schept met termen als ‘GSV’ (een duidelijke verwijzing naar het werk van grootmeester Iain M. Banks) zullen we moeten zien, maar alle ingrediĆ«nten zijn aanwezig.

Back to Top