Annihilation (Southern Reach #1), door Jeff VanderMeer

Annihilation, door Jeff VanderMeer, is er eentje voor de categorie Bijzondere Boeken. Ik dacht dat het om scifi ging maar dit boekje houdt het midden tussen mystery, fantasy en horror. Toch vond ik het heel goed te verteren omdat het boek je vast lijkt te pakken en niet meer loslaat.

Een excursie van vier wetenschappers wordt ‘Area X’ in gestuurd. Over Area X is vooral bekend dat er weinig over bekend is. Dit is de twaalfde excursie; met de deelnemers van de vorige excursies is het niet goed afgelopen: sommigen hebben elkaar vermoord; anderen zichzelf; en weer anderen zijn wel teruggekomen… Maar toch ook niet.

De verteller is een bioloog en gaandeweg het verhaal leren we haar redelijk goed kennen. Net als de andere drie houdt ze in een schrift bij wat er allemaal gebeurt. Ze hebben alleen oude technologie bij zich: geen telefoons, geen gps, geen moderne wapens.

Het boekje lijkt zelf ook op een schrift: matte kaft, dunne bladzijden. Bijzondere illustraties op beide kanten van de kaft die heel goed aansluiten bij de inhoud. De schrijfstijl past heel goed bij het verhaal: het werkelijke verhaal sijpelt tussen de regels door en plakt je eraan vast.

Annihilation viel terecht in de prijzen, wat mij betreft.

Advies: lezen, al was het alleen maar om de vorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top