Artemis, door Andy Weir

Artemis is de enige stad op de maan. Naast werknemers van een aantal grote bedrijven zijn er kleine ondernemers en andere burgers. Jasmine Bashara is kruier van beroep: ze brengt de bagage van rijke toeristen van het station naar het hotel en terug. Dat levert haar niet zo veel op en ze heeft grotere plannen, dus ze verdient wat bij met haar kleine smokkeloperatie. Een riskante maar potentieel zeer winstgevende kans kan ze niet laten liggen.

Artemis is van de hand van Andy Weir, de schrijver van het verfilmde The Martian. Er is niks mis met het boek zelf: het is vlot, spannend, grappig en de karakters zijn niet héél erg van plastic. Waarom het mogelijk tegenvalt is omdat onze verwachtingen te hoog zijn. Na het enorme succes van The Martian verwachten we niks minder dan een nog groter succes.

In veel opzichten is Artemis vergelijkbaar met The Martian: een slimme doorzetter op Mars/op de maan vecht tegen de wereld, letterlijk en figuurlijk. Maar Artemis is eigenlijk gewoon een misdaadroman. Weir besprinkelt het met allerlei wetenschappelijke en technische feitjes en als je daarvan houdt dan is dat best leuk maar dat op zichzelf maakt het geen goeie scifi.

Een typisch Amerikaanse roman in die zin dat hij zich sterk focust op de idee dat een doorzetter alles kan bereiken. Een goed boek als je er geen grote inzichten van verwacht.

Advies: lezen, dan kan je op je werk zeggen dat je de film vindt tegenvallen.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top