Aurora, door Kim Stanley Robinson

Dit is een van de betere generatieschipromans: een groep ruimtevaarders vertrekt in de richting van de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet buiten ons zonnestelsel. De reis is echter zo lang dat er generaties overheen gaan voordat het schip er aankomt. Het verhaal begint bij de generatie die de eindbestemming zal bereiken.

Veel generatieschipromans vervallen al snel in dertien-in-een-dozijnhorrorverhalen: er breekt een buitenaardse ziekte uit; er is een zombie-uitbraak; enzovoorts. KSR pakt het in zijn typische stijl grondiger en realistischer aan. Dat geeft minder kunstmatig spektakel maar een meeslepender geheel omdat het verhaal geloofwaardiger is. De karakters en hun doen en laten zijn een stuk scherper en menselijker dan bij het zoveelste ruimtepiratenverhaal; je krijgt een goeie indruk van de dagelijkse bezigheden, de spanningen en de verlangens van de personages.

Het is een aardig idee dat het schip is verdeeld in zgn. biomes – grote leefruimtes die elk een stuk van de Aarde nabootsen. Zo heeft de schrijver meer ideeën die op zich niet allemaal uniek zijn maar wel goed uitgewerkt. Ik kan me goed voorstellen dat een werkelijke onderneming als deze zijn ideeën best als basis kan gebruiken.

Een groot deel van het boek wordt verteld door de kunstmatige intelligentie van het schip, wat op zichzelf al een interessante vorm is: het schip stelt zichzelf soms de vraag of het zelfbewust is.

Ondertussen serveert KSR ons zijn favoriete thema: gaan we goed met onze leefomgeving om? Juist in een groot generatieschip is dit natuurlijk erg belangrijk en de parallel met de idee ‘spaceship Earth’ is duidelijk. Heel vermakelijk is het dat hij twee bladzijdes volschrijft over terraforming van Mars, iets wat hij in zijn bekroonde Marstrilogie tot het bot blootlegt. En ergens in de loop van het verhaal krijgen we een nieuw antwoord van de Fermiparadox te horen.

Aurora is zeer geschikte literatuur voor liefhebbers van realistische scifi. Mocht je de Marstrilogie gelezen hebben dan kan je met Aurora ook uit de voeten. (Mocht je die trilogie overigens niet gelezen hebben: ga ‘m snel lezen!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top