Avengers of the Moon, door Allen Steele

De gouden jaren van de science fiction: 1935~1955. De Grote Drie schreven er hun vroege werk, onder redactie van John W. Campbell. Edmon Hamilton schreef in die tijd een aantal verhalen over ene Captain Future en ene Allen Steele smulde daar later als jochie van.

Steele stelde zich met Avengers of the Moon tot doel Captain Planet naar deze eeuw te brengen en dat is hem goed gelukt en zijn boek heeft de zegeningen van de erven Hamilton gekregen.

Het is authentieke scifi-pulp, met vlakke karakters en een voorspelbaar verlopend verhaal, een evil genius in een vulkaan en robots die die eruitzien als grote ton op benen.

Curt Newton is opgegroeid in een verlaten maanbasis. Zijn ouders zijn vermoord toen hij een baby was en hij is opgevoed door een robot, een android en een cyborg. Als hij erachter komt dat de moordenaar van zijn ouders nog in leven is, is hij uit op wraak en dat gaat natuurlijk niet helemaal volgens plan: de moordenaar blijkt een invloedrijk man. (Geen nood: dit wordt allemaal in het eerste hoofdstuk al uit de doeken gedaan.)

Een goed geslaagde knipoog naar pulp-scifi. Het verhaal loopt lekker door, er is humor, wat actie en spanning en een heel klein beetje romantiek.

Advies: lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top