Bachwoorden

Elias Gottlob Haussmann [Public domain], via Wikimedia Commons
Johann Sebastian Bach
Wat? Na basaltwoorden, zelfstandig naamwerkwoorden en baardwoorden nu weer andere woorden?

Ja! Het wordt tijd om de traditie van Battus trots voort te zetten. Ik presenteer u daarom het bachwoord. Bach, de Duitse componist, maakte prachtige muziek die nog dagelijks door miljoenen mensen wordt genoten.

Je kan veel over Bach zeggen, maar niet dat zijn muziek niet heel goed in elkaar zit. Die naam echter – Bach – klinkt als “Bah!”, als iets dat je zegt als je iets niet leuk of vies vindt. En dat staat haaks op zijn heerlijke, verfijnde, ja: zalige muziek. Door “bah” uit te spreken, trek je je neus een beetje op en komt je tong bijna als vanzelf een stukje naarbuiten, als begin van het uitkotsen van het smerigs dat je zojuist hebt geproefd.

Wát een tegenstelling!

Enter de burek!

Photo taken by Nikola Škorić.

Van deze smakelijke Turkse lekkernij (die ook in andere landen wordt gemaakt, onder diverse andere namen) zou mijn moeder zeggen: “Het is alsof de engeltjes op je tong piesen!”. Een zalige, niet enorm ongezonde hap van bladerdeeg, spinazie en feta. Het is het soort eten dat je op tijd weg moet zetten omdat je je er anders misselijk aan eet, zó lekker is de burek.

Maar – daar hebben we het weer – het wóórd “burek” (of “börek”, net alsof dat wat uitmaakt) klinkt alsof je aan het kotsen was, je maag al leeg is maar je toch nog aan het kokhalzen bent: “Buuuurrek!”

Het lijkt me dat er meer van zulke woorden zijn: woorden die totaal tegenovergesteld klinken aan hun betekenis. Bachwoorden. Wie kent er nog meer?

/Edit
Via Jeroen: Pocheren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top