Ball lightning, door Cixin Liu

Voor de liefhebber van klassieke scifi in de trant van Clarke en Asimov is hier een werk van de Chinese schrijver Cixin Liu, bekend van The Three-Body Problem. Chen wijdt zijn leven aan het onderzoek naar bolbliksem. Hij krijgt te maken met wetenschappelijke en militaire belangen maar voor hem is het persoonlijk. Cixin Liu hanteert de klassieke scifi-aanpak: neem een interessant fenomeen en wat daarover bekend is, ga verder met speculatie over wat belangrijk is en eindig met fantastische (maar niet onmogelijke) speculatie.

De karakters in het verhaal horen een beetje bij de achtergrond; we wetenschap en de nieuwsgierigheid ernaar staat voorop. Er is wel wat actie en wat drama maar het is duidelijk dat de speculatie over bolbliksem voorop staat, en als je daarmee kan leven dan is dit een prima boek.

In het nawoord zegt Liu dat Ball lightning een prelude tot Three Body is, met hier en daar alvast een bekende naam. De wetenschappelijke mogelijkheden die hij op tafel legt komen ook in Three Body terug maar het verhaal staat helemaal op zich.

Moet je dit lezen? Niet per se als je op zoek bent naar mooie proza of drama maar wél als je van klassieke scifi van de grote drie houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top