Beautiful Intelligence, door Stephen Palmer

beautifulintelligenceBeautiful Intelligence speelt in een dystopische toekomst, ongeveer een eeuw na vandaag. De grote multinational van de Japanner Aritomo Ichikawa heeft de nexus, de opvolger van het internet gemaakt. De nexus werkt met augmented reality en weet altijd waar al zijn gebruikers zijn.

Ichikawa werkt ook aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het echtpaar Leonora en Manfred Klee werkten voor hem maar zijn hem ontvlucht. Ze zijn apart van elkaar ondergedoken en werken in twee teams, elk met hun eigen aanpak van AI. Ichikawa is hier niet van gecharmeerd en probeert de twee terug te halen, met hun creaties erbij.

Omdat het geschreven is vanuit een camerastandpunt krijg je de gedachten van de karakters niet te horen. De schrijver registreert. De karakters worden daardoor voornamelijk door hun acties gevormd. Daarbij wordt er weinig achtergrondinformatie over de situatie van de wereld gegeven en begint het verhaal zo’n beetje in het midden. Je krijgt daardoor bij het lezen sterk het gevoel dat je naar een actiefilm zit te kijken.

Beautiful Intelligence zit stampvol actie en is doorspekt met beschouwingen over kunstmatige intelligentie. Het doet soms een beetje cyberpunkerig aan maar niet overdreven.

Geen wereldschokkende idee├źn in dit boek maar fijn om te lezen: het tempo blijft erin en er is voldoende afwisseling tussen tech, filosofie en actie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top