Blindsight, door Peter Watts

Uitmuntende harde scifi op de interessantste vlakken: geen natuurwetten die worden overtreden; tech die nét een beetje verder wordt geëxtrapoleerd dan in technothrillers; en vaak netjes afgewerkte uitleg van misschien minder bekende zaken (er is bijvoorbeeld niet iemand bij die telkens uitgelegd krijgt wat een begrip betekent). Erg fraai geschreven, vanuit het oogpunt van een observator wiens doel het is zo objectief mogelijk verslag te doen.

Vier tot acht (afhankelijk van hoe je het bekijkt) astronauten onderzoeken een kunstmatig buitenaards object. Onderweg komen discussies aan bod over onderwerpen als bewustzijn, vrije wil en transhumanisme maar het verhaal staat voorop – het boek verzandt niet in te veel beschouwelijkheden. De aliens in het verhaal zijn overtuigend; Watts heeft bepaald geen last van antropomorfisme.

Als liefhebber van scifi moet je dit absoluut lezen!

Gepubliceerd onder de Creative Commons-licentie en gratis te downloaden – maar ik raad je aan gewoon een paar euro’s te dokken om Watts te stimuleren verder te schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top