Cryptonomicon, door Neal Stephenson

Een vriend van me leest voordat hij aan een boek begint altijd eerst een paar bladzijden uit het midden om te kijken of de schrijfstijl hem wel bevalt. Ik ken ook iemand die de laatste bladzijde als eerste leest. Ik niet. Ik laat me graag verrassen; ik lees niet eens de achterkant van boek en als het praktisch haalbaar zou zijn dan zou ik de titel ook afplakken.

Cryptonomicon staat bekend als een van betere science-fictionwerken. Genomineerd voor een Hugo en Nebula, winnaar van een Locus en Mir in de categorie science fiction. Een goeie gok, zou je zeggen. Het waard om de tijd in te investeren (en het geld: ik kocht het ongelezen boek voor een habbekrats op een rommelmarkt).

Cryptonomicon heeft een miljoen bladzijden. Nou ja, 1130. Nu ik het uit heb, gebruik ik het boek als draagmuur. Rond bladzijde 800 begon het me te dagen dat dit geen science fiction is. Het is een goed en vermakelijk en grappig geschreven verhaal en de karakters zijn best geloofwaardig, voornamelijk door de flinke achtergrond die ze meekrijgen.

cryptonomicon

Dat het boek over cryptografie en ict gaat, maakt het geen science fiction. Hoe komen mensen op het idee dat dit science fiction zou zijn? Het enige element uit het hele boek dat ik me kan voorstellen dat iemand als scifi zou kunnen categoriseren, is het gedeelte over een munteenheid die electronisch van aard is en met sterke beveiliging werkt. Dat doet denken aan Bitcoin en sommige projecties zijn ook uitgekomen, zoals de aversie van overheden om ermee te werken en bedreigingen aan het adres van de maker. Hoewel dat slim is van Stephenson, werd er vóór publicatie van zijn boek al over geschreven.

Ok. Cryptonomicon was leuk om te lezen; in ieder geval veel leuker en beter dan de romannetjes van de Grand Tour-serie van Ben Bova – die ik overigens wel verder ga lezen, want dat is wél science fiction. Ik ben nog steeds benieuwd naar Bova’s visie op Staturnus.

Een aanrader? Ja, als je van fictieve spannende literatuur houdt: absoluut. Maar verwacht niet dat je science fiction voorgeschoteld krijgt.

3 Comments

  1. Rik

    Kocht het boek ooit in hardcover. Stephenson schrijft soms over-the-top sociaal commentaar, dat heeft wel wat. “Anathema” is overigens meer science fiction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top