Dark State (Empire Games #2), door Charles Stross

Deel twee van Empire Games. De trilogie is één doorlopend verhaal; het is het beste om de delen in de goeie volgorde te lezen.

Zogenaamde world walkers hebben de eigenschap dat ze naar alternatieve tijdlijnen kunnen springen: zelfde plaats, zelfde tijd, alternatieve wereld. Zo is er een tijdlijn waarin er nooit een industriële revolutie is geweest, en een tijdlijn waarin het Franse hof een wereldmacht is.

In verschillende versies zijn er nucleaire supermachten en als je gebieden in je eigen tijdlijn onder schot kan houden, waarom dan niet in een andere? Dit zorgt voor wederzijds wantrouwen en een geheime koude oorlog. Als bij een van de grootmachten de politieke situatie destabiliseert, dreigt de zaak uit de hand te lopen. We volgen onder andere Rita Douglas, een world walker en spion tegen wil en dank. Haar moeder blijkt een hoge positie in een alternatieve tijdlijn te hebben en haar grootvader was een Oost-Duitse spion, eigenlijk onderdeel van een multigeneratie-infiltratiecel maar na de opheffing van de DDR voornamelijk begaan met zijn collega-spionnen en hun kinderen. In een tijdlijn waarin het Duitse hof het bewind voert, wil een prinses overlopen naar een alternatieve wereld.

Dark State is een spionageroman waarin het speelveld niet één wereld is maar een veelheid aan werelden. De alternatieven zijn goed doordacht en plausibel. Stross neemt de tijd om uit te leggen hoe ze tot stand zijn gekomen en wat de verschillen zijn; het is de bekende Stross-kwaliteit. Het verhaal is het middelste van een trilogie; hoewel het goed te lezen is, worden niet alle lijnen helemaal afgerond.

Voor een scifi-liefhebber zoals ik misschien een ongebruikelijk uitstapje maar Stross weet aan al zijn werk een bepaalde (niet-overheersende) techdraai te geven die het toch interessant voor me maakt. En het is gewoon heel goed geschreven. Als je deel 1 gelezen hebt, kan ik je dit tweede deel warm aanbevelen!

Back to Top