Death’s End (Remembrance of Earth’s Past #3) door Cixin Liu

deathsendDeel drie van The three body problem, of zoals de serie officieel heet: Remembrance of Earth’s past. Ook dit deel is heel knap vertaald door Ken Liu. De kwaliteit is gelijk aan de andere twee delen: het verhaal berust voor een groot gedeelte op speltheorie en strategie.

De personages zijn ondergeschikt aan het grote geheel maar op deze epische schaal neem ik dat de schrijver niet kwalijk. Sommige andere schrijvers die zo’n episch verhaal produceren, hebben moeite de grote lijnen vast te houden maar Cixin Liu heeft daar geen probleem mee.

Deel drie gaat verder waar deel twee gebleven was en je kan dit deel dus eigenlijk niet apart lezen van de rest. De Trisolaran vloot komt eraan en ze zeggen het beste met ons voor te hebben. We weten dat de Trisolarans niet in staat zijn tot bedrog, maar moeten we ze geloven? In de koude oorlog met de Trisolarans hebben we ons belangrijkste wapen op hun gericht: we bezitten de mogelijkheid om de locatie van hun planeet aan de rest van het universum kenbaar te maken, wat hoogstwaarschijnlijk de directe vernietiging ervan tot gevolg zou hebben. We weten ook dat de Trisolarans die mogelijkheid voor onze locatie hebben.

Strategie en wat de schrijver noemt: kosmologische sociologie. Als je de eerste twee delen hebt gelezen dan moet je deel drie ook lezen.

Back to Top