Empire Games (Empire Games 1), door Charles Stross

Technothriller
De laatste keer dat ik iets van Charles Stross las, noemde hij zich nog Charlie Stross. Zijn nieuwe werk stond al een poos op mijn lijstje omdat ik Singularity Sky en Iron Sunrise zeer goed en vermakelik vond. Empire Games is echter heel iets anders. Zoals veel science-fictionschrijvers kruipt zijn werk dichter en dichter naar onze eigen tijd toe en zonder de component van verschillende tijdlijnen zou zijn werk eerder technothriller (zgn. diamantharde scifi) zijn dan science fiction – of fantasy.

Tijdlijnen
Die tijdlijnen zijn een leuk concept: in lijn met hoe men tegenwoordig denkt over het multiversum, heeft de mens op cruciale momenten in de geschiedenis keuzes gemaakt die het universum heeft doen splitsen in verschillende versies. In elk van die tijdlijnen heeft de mens een (iets) andere geschiedenis doorgemaakt en zit de wereld dus anders in elkaar.

World-walkers
Het is voor gewone mensen met machines mogelijk om van de ene tijdlijn naar de andere te gaan. Alleen de zogenaamde world-walkers kunnen het zonder machines. Vanwege deze unieke gave waren de world-walkers vroeger een volk/familie (‘clan’ noemen ze zichzelf) van handelaren en smokkelaars. Na een grote aanslag door world-walkers worden ze voornamelijk als bedreiging gezien. Lastig genoeg is de enige manier om te spioneren in andere tijdlijnen alleen goed te doen met diezelfde world-walkers.

Fantasy
Een aardig concept dus maar het voelt erg fantasy-achtig aan, ware het niet dat Stross er min of meer plausibele technische verklaringen voor geeft, hoewel die jammergenoeg niet heel uitgebreid worden toegelicht. De nadruk ligt op het politieke vlak en de (contra-)spionage. Dat is op zich goed genoeg en het verhaal zit goed in elkaar, met levende karakters, plottwists en een fijne uitsmijter.

Al met al een prima technothriller waarin Stross laat zien dat hij zich heeft ontwikkeld tot een topschrijver. Heerlijk om te lezen, ook voor liefhebbers van fantasy en mensen die niet al te veel op hebben met scifi én fantasy maar een goeie spionageroman kunnen waarderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top