Ender’s Game, door Orson Scott Card

Toen ik nog een klein Vorkbaardje was, las ik al graag scifi. Ik weet nog goed dat ik op een warme zomeravond ook eens fantasy ter hand nam, om te kijken of ik dat wat zou vinden. Het was een boekje genaamd Tweesprook 2, door Orson Scott Card en Tanith Lee.

Veel weet ik niet meer van dit boekje, alleen dat ik op ongeveer tweederde besloot dat ik van mijn leven geen fantasy meer zou lezen omdat het domweg de grootste onzin was die ik ooit gezien had.

Het besluit is me bijgebleven, maar de namen van de auteurs was ik helemaal vergeten, tot ik door een toevalligheid het boekje weer tegenkwam precies op het moment dat ik Ender’s Game aan het lezen was.

Ender’s Game gaat over de jongen Andrew, bijgenaamd Ender, die naar een militaire school gaat waar hij via een spel leert om de wereld tegen aliens te verdedigen. Interessant genoeg is het boek verplichte kost bij sommige militaire organisaties.

Het boek is een klassieker geworden met allerlei uitlopers naar films, een vervolg, enzovoorts. Wikipedia kan je er alles over vertellen dus dat hoef ik hier niet over te typen. Het artikel is overigens best de moeite waard.

Wat mij betreft is Ender’s Game gewoon fijne klassieke scifi met die ouderwetse seksistische inslag van oude Amerikaanse lectuur. Niet dat ik dat goedkeur maar het heeft de sfeer van nog oudere films noir, waarin dingen letterlijk en figuurlijk erg zwart-wit zijn en daardoor eenvoudig. Je weet wat goed en wat slecht is.

In Ender’s Game twijfelt de schrijver echter wel aan wat goed en wat slecht is en stelt wel een belangrijke morele vraag over oorlogvoering. In dat opzicht steekt het uit boven de sfeer waarin het verhaal gekleed gaat. Die spanning tussen de sfeer en de inhoud spreekt me erg aan. Ook ben ik een sucker voor symbolische namen.

Mijn advies: als scifi-liefhebber moet je Ender’s Game natuurlijk gewoon gelezen hebben. Maar als je alleen maar van klassieke scifi houdt is dat ook een goed argument. Geen reden om het niet te lezen dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top