Europa Journal, door Jack Castle

europajournalIsaac Asimov en een aantal andere later bekend geworden science-fictionschrijver zijn hun professionele carrière begonnen als broodschrijver voor tijdschrijften als Astounding Science Fiction en Amazing Stories. Ze kregen per woord betaald als ze gepubliceerd werden. Veel van die verhalen volgden een zelfde soort stramien: een of meer mensen belanden op een vreemde planeet en hebben daar wondelijke ontmoetingen, soms met een moraal.

Er is veel van deze scifi-pulp geproduceerd en Jack Castle treedt in de voetsporen van deze schrijvers. Hij doet dat op een bijzondere manier: hoewel de karakters en het verhaal zelf redelijk voorspelbaar zijn, zet hij in zijn verhaal moderne technologieën in en gebruikt hij een moderne schrijfstijl.

Het resultaat is een boek dat liefhebbers van klassieke scifi (Jack Vance, de vroege Asimov en Philip K. Dick, A.E. van Vogt) zal aanspreken en liefhebbers van modernere scifi goed kan vermaken. Verwacht geen grootse inzichten. Dit is meer een lekker weglezende curiositeit.

Advies: niks te verliezen; lezen maar.

Back to Top