Excession (Culture #5), door Iain M. Banks

Excession is een prima boek als je een duidelijke beeld wilt krijgen van de Culture. Op zichzelf te lezen dus je hoeft niet eerst deel 1 t/m 4 te lezen. Het is een afgerond verhaal.

De Culture is een vredelievende, anarchistische beschaving die bestaat uit posthumanisten. Hoewel Banks in het midden laat of het gaat om mensen, hebben ze er alles van weg. Heel in het kort: de Culture is zó geavanceerd dat niemand er iets te kort komt. Iedereen kan doen, laten en hebben wat hij wil en werk is optioneel. Wikipedia kan je er veel meer over vertellen maar het is natuurlijk leuker om gewoon het boek te lezen ;)

In Excession zorgt een mysterieus object dat niet zou moeten kunnen bestaan voor ophef. Contact en Special Circumstances, twee onderdelen van de Culture die rariteiten en contact met externe factoren omgaan, gaan op onderzoek.

Het is een boek waar je de tijd voor moet nemen: het leest lekker weg maar er zijn nogal wat subplots dus je moet je aandacht erbij kunnen houden. Prima voor op vakantie. (Het voelt ook alsof je op vakantie bent in de Culture.)

Bindend advies: lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top