Fleet of Worlds (Fleet of Worlds #1), door Larry Niven en Edward M. Lerner

Kirsten Quinn-Kovacs is een Kolonist op NP4, een van de zes planeten waarmee de Citizens de Melkweg ontvluchten teneinde te ontkomen aan een kettingreactie van ontploffende supernovae in het centrum.

Kolonisten zijn de nakomelingen van mensen die door de Citizens zijn gered uit hun op drift geraakte ruimteschip. Over de geschiedenis van de Kolonisten is verder weinig bekend. Ze worden door de Citizens gehouden als arbeiders om voedsel te verbouwen, maar ook gebruikt als scouts voor de vlucht de planetenvloot – Citizens zijn een voorzichtig en angstig aangelegd ras en durven dat zelf niet.

Nessus is een van de weinige Citizens die hier een uitzondering op vormt: samen met Kirsten en een handvol andere Kolonisten bemannen ze een ruimtescheepje dat vooruit snelt om mogelijke gevaren voor de vloot op te zoeken.

De manier waarop Nessus omgaat met de Gw’oth, een net ontdekt ras dat zich snel ontwikkelt, baart Kirsten en haar medekolonisten ernstige zorgen. Als de Kolonisten van de boordcomputer per ongeluk een geheim weten te ontfutselen, beginnen ze eraan te twijfelen of de Citizens al die tijd wel de waarheid over ze hebben gesproken.

De Citizens zijn Pierson’s Puppeteers – bijzonder voorzichtige en schuwe wezens met twee voorpoten en één achterpoot. Ze hebben twee nekken met elk een hoofd en aan hun manen is vaak hun maatschappelijke status af te lezen. De naam Puppeteer is dubbelzinnig: de mens Pierson noemde ze zo omdat hun nekken en hoofden eruitzien als sokpoppen; de manier waarop ze alles en iedereen manipuleren is echter minstens even toepasselijk.

Fleet of Worlds speelt zich af in Larry Niven’s Known Space, waar zich ook de Ringworld in bevindt. Het is in stijl vergelijkbaar met de Ringworld-boeken maar gaat uitgebreider in op de maatschappij van de Puppeteers en het verhaal staat los van de gebeurtenissen op de Ringwereld. We krijgen ook wat meer te horen over General Products en de onverwoestbare schepen die ze maken.

Fantasierijke maar harde scifi, en een onderhoudende mix van actie, humor en fictieve politiek. Al met al prima space opera en uitermate geschikt voor liefhebbers van de Ringworld-boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top