Eerder las ik verbazend goed op mijn interesses aansluitende boeken van Egan, zoals Permutation City en Diaspora (verhalen die beide sterk drijven op de virtualisatie (het ‘uploaden’, zoals hij het noemt) van mensen.

Andere boeken, zoals Incandescence, gaan vrij diep in op het proces van het ontdekken van manieren om over data na te denken.

Hoewel boeiend zijn zijn verhalen eigenlijk het voertuig van zijn fascinaties en voor een groot gedeelte deel ik die.

Wil je van The Clockwork Rocket kunnen genieten dan moet je een flinke dosis interesse in wis- en natuurkunde hebben. Specifieke kennis is niet vereist maar het maakt het wel een klein beetje leuker. Bijzonder is dat het verhaal van The Clockwork Rocket zich afspeelt in een universum met andere regels dan dat van ons. Deze regels heeft Egan vrij rigoureus doorgetrokken met de berekeningen die hij presenteert.

ClockworkRocket

Het verhaal zelf doet me erg steampunkachtig aan. Steampunk is leuk verzonnen maar niet mijn smaak (ik hou meer van harde, d.w.z. plausibele, scifi). Dat zit ‘m vooral in de maatschappij die hij schetst. Het overheerst gelukkig niet en het verhaal vond ik goed leesbaar.

Áls je interesse in wis- en natuurkunde hebt dan The Clockwork Rocket een aanrader. Mocht dit het eerste boek van Egan zijn dat je leest, bedenk dan dat de titels die ik hierboven noem, wat mij betreft geschikter zijn voor de gemiddelde systeembeheerder ;)