I only killed him once (Ray Electromatic Mysteries #3), door Adam Christopher

Raymond Electromatic is een robot. Hij werkt voor de Electromatic Detective Agency, samen met zijn partner/opdrachtgever Ada, een supercomputer ter grootte van een flinke kamer. Ada is geprogrammeerd om geld te verdienen en op zeker moment heeft ze besloten dat met moord meer geld te verdienen is dan met detectivewerk. Zo geschiedde het dat Raymond nu een huurmoordenaar is, maar met zijn detective-instinct volledig intact.

De Ray Electromatic Mysteriesserie speelt in een alternatief verleden in Hollywood in de jaren zestig, aan het eind van een kort tijdperk waarin robots alomtegenwoordig waren voor werk waar mensen eigenlijk geen zin in hadden. De publieke opinie keerde zich echter tegen de robots en ze zijn allemaal teruggeroepen – behalve Ray.

De naam Raymond verwijst naar Raymond Chandler, schrijver van tal van detectives en gedocumenteerd hater van science fiction. Het leek Adam Christopher grappig om een verhaal te schrijven (zogenaamd onontdekt werk van Chandler) in de detectivestijl maar met een robot in de hoofdrol. Het resultaat is een mooie genreparodie. Het verhaal op zich stelt niet veel voor. Je leest Ray Electromatic voor de sfeer, de verwijzingen en de humor.

Leuk voor tussendoor een prima geschikt voor liefhebbers van goedkope detectives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top