Infinity Engine (Transformation 3), door Neal Asher

Infinity Engine is deel drie van Ashers Transformatieserie, die zich afspeelt in zijn eigen Polity-universum. Ik zou het ‘scifi voor gevorderden’ noemen: je moet flink wat voorkennis van harde scifi hebben en het kan zeker geen kwaad als je in ieder geval een stevige interesse in natuur en techniek hebt. Asher neemt je niet aan de hand maar gaat ervan uit dat je bekend bent met allerlei kosmologische, biologische en technische fenomenen: hij legt niet uit wat de accretieschijf van een singulariteit is of waarom elke ver genoeg gevorderde kunstmatige intelligentie zal vervallen in navelstaarderij. Hij vertelt je niet hoe kwantumverstrengeling werkt. Als je dat niet weet, is het verhaal nog steeds wel te volgen maar mis je een belangrijke dimensie: het is leuker als je al die (bio)technologie waar je altijd over leest zo in ‘praktijk’ gebracht ziet worden.

Het boek is echt het derde deel van één verhaal; je moet delen 1 en 2 eerst gelezen hebben. Persoonlijk vond ik dit laatste deel beter dan de vorige twee: er wordt meer duidelijk gemaakt; je krijgt extra achtergrond; en de karakters worden scherper.

Het is jammer dat Asher zich bedient van FTL en AG; wat mij betreft had hij dit verhaal ook zonder kunnen schrijven, alleen was de vaart er dan misschien een beetje uitgegaan.

Al met al een prima boek voor als je van (ondanks alles) harde scifi houdt en veel actie. Het is ook een mooie afronding van de serie.

Advies: als je delen 1 en 2 gelezen hebt dan is deel 3 verplicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top