Inversions (Culture #6), door Iain M. Banks

Deze is voor de fijnproevers van Banks’ Cultureserie. De Culture is een technologisch geavanceerde, anarchistische, utopische samenleving waarin mensen en intelligente drones samenleven. Niemand hoeft te werken en iedereen kan krijgen wat hij of zij wil.

Een speciaal onderdeel van de Culture is ‘Contact’. Contact verzorgt contact met nieuwe beschavingen. Soms besluit men dat een beschaving beter af is zonder contact van buitenaf, andere keren worden slechts kleine duwtjes in een bepaalde richting gegeven – eigenlijk alles is mogelijk, maar doorgaans met het belang van de nieuwe beschaving voorop.

Inversions is geschreven vanuit het perspectief van zo’n nieuwe beschaving. Het verhaal gaat over de dokter van een koning en de lijfwacht van een beschermheer, hun familie, zaken en oorlogen. Verwacht geen space opera; je zou Inversions eigenlijk moeten lezen als een uitgebreid hoofdstuk in een ander Cultureboek. Het verhaal is op zich aardig maar je moet het eigenlijk waarderen vanuit je kennis van de Culture en in het bijzonder Contact.

Ik vond het erg vermakelijk en bijzonder dat Banks zo’n gewaagde zijsprong heeft durven maken.

Advies: lezen als je ook andere Cultureboeken gelezen hebt en geduld hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top