Little green men (First contact), door Peter Cawdron

De onafhankelijke schrijver Peter Cawdron is op een missie: hij schrijft first-contactverhalen die zich focussen op de inhoud in plaats van actie. Dat doet hij niet onverdienstelijk: hij heeft nu twintig boeken met dit thema gepubliceerd. Little green men valt ook in deze categorie, maar is een beetje anders dan zijn andere verhalen. Hij draagt het op aan Philip K. Dick en het werk doet ook sterk aan als iets uit het vroege genre van Dick: het lijkt op pulp maar is duidelijk van hogere kwaliteit.

De Dei Gratia is een transportscheepje waarmee een ploeg wetenschappers en mijnwerkers onderzoek komen doen respectievelijk brandstof komen ophalen op een nog onontgonnen maar veelbelovende planeet. In de sfeer van de kwalitatieve pulp moet je dan zeggen: “Ze vinden er meer dan brandstof…”

Het lukt Cawdron goed om de sfeer neer te zetten van scifiverhalen uit de vroege jaren van het genre. Het is verder een verhaal van weinig consequenties maar erg onderhoudend en met een heel eigen insteek van de schrijver.

Zijn thema First contact is niet meer dan dat: een thema. De verhalen zijn geen serie en er is geen volgorde.

Back to Top