Nexus, door Ramez Naam

Deel 1 van de Nexus-trilogie.

Nexus is diamantharde science fiction: het verhaal is niet alleen mogelijk maar zelfs waarschijnlijk; vrijwel alle bestaande technologieën bestaan in essentie, of er wordt aan gewerkt. Het stelt de zeer belangrijke vraag aan de orde hoe mensen zullen omgaan met de upgrades en uitbreidingen voor ons lichaam en onze geest die binnenkort mogelijk zullen zijn.

De kwestie wordt goed verpakt in een technothriller. Twee studenten gebruiken nanotech om het menselijk brein als softwareplatform te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos: draadloze communicatie; aansturing van lichaamsdelen en -functies; en complete programma’s voor bijvoorbeeld romantische of gevechtsscenario’s.

Willen de studenten en hun vrienden deze technologie voor idealistische doeleinden gebruiken, de diverse inlichtingsdiensten, legers en drugsdealers hebben er hun eigen doelen voor. Het resulterende conflict laat zich enigszins raden maar is desondanks onderhoudend en vlot geschreven.

nexusAuteur Ramez Naam weet waar hij het over heeft. Hij is werkzaam in de nanotechnologie en werkte als programmeur voor Microsoft. In Nexus beschrijft hij heel treffend de conflicten die zullen voortvloeien uit de technologieën die voor de deur staan.

Steekwoorden: pakkende actiescènes; diepgaande maar praktische filosofische beschouwingen; transhumanisme en posthumanisme. Aan de horizon zie je de singulariteit al op de loer liggen.

Geen nieuwe ideeën allemaal maar wel een scherpe blik op een onderbelicht onderwerp wat belangrijk is om nu al over na te denken. Boeiende en belangrijke lectuur voor iedereen!

De filmrechten zijn in 2013 aan Paramount verkocht dus binnenkort kunnen we er een goedkope actiefilm over verwachten waarin de nadruk vast op de love interest en actie zal komen te liggen en de tech als achtergrond wordt uitgestrooid…

Back to Top