Ninefox Gambit (The Machineries of Empire #1), door Yoon Ha Lee

Kapitein Kel Cheris krijgt de opdracht in de schoenen geschoven om een door rebellen/ongelovigen bezette stad terug te veroveren. Ze wordt gekoppeld aan ondode geniale strateeg Shuos Jedao, die bij leven zijn eigen soldaten heeft afgeslacht, te boek staat als krankzinnig en er zijn eigen agenda op na houdt.

Lee schrijft deep future military scifi in de donkere stijl van Neal Asher en Alastair Reynolds, met de technische aannames van Iain M. Banks. Let op: dit is fantasy in zin van Clarkes “any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.” Maar anders dan dat van Michael Cobley, die al snel vervalt in elfjes en trollen in het bos.

Ninefox Gambit moet het in scifi-opzicht vooral hebben van de sfeer en dat lukt de schrijver verbazingwekkend goed. Het boek is voor de grote prijzen genomineerd en heeft er ook een aantal gewonnen. Als je je eroverheen kan zetten dat niet alles verklaard wordt maar dat sommige dingen die magie lijken eigenlijk voldoende geavanceerde technologie zijn dan doet dit boek sterk denken aan Ashers Transformationserie.

Hoewel de schrijver weinig over de achterliggende technologie├źn verklaart, komt zijn standenmaatschappij goed uit de verf en de personages krijgen een aardige achtergrond mee. Hij heeft op zijn site een cheat sheet gepubliceerd zodat je die zelf niet hoeft te maken.

Advies: lezen als je van deep future military scifi houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top