Noumenon, door Marina J. Lostetter

Een grote groep ontdekkingsreizigers vertrekt met een vloot naar een verre ster om te kijken waarom die zich anders gedraagt dan verwacht. In zeker opzicht is dit een klassiek generatieschipverhaal, met dit verschil dat de eerste generatie zorgvuldig is samengesteld op basis van interesse en karakter. Om te voorkomen dat volgende generaties hier te veel van afwijken, werken ze met klonen. Elke generatie is dus een kloon van de vorige.

Noumenon is een typisch B.D.O.-verhaal: er wordt een Big Dumb Object ontdekt en mensen gaan op onderzoek uit.

Het boek bestaat uit verhalen uit verschillende generaties van de reis, en dat zorgt voor een interessante karakterontwikkeling. De intermenselijke drama en sociologische beschouwingen staan voorop; de B.D.O. is ondergeschikt aan het verhaal. Hoewel er wel enige aandacht voor het object is, gaat het meer over bijvoorbeeld de keuze van het aantal schepen in de vloot en de maatschappelijke keuzes die de reizigers maken dan om het (op zich boeiende) object.

Vooral voor de liefhebbers van drama in scifi. Noumenon zit goed in elkaar zou baat hebben bij wat verdieping. Dan zou er een mooie Netflixserie van te maken zijn ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top