Old Man’s War (Old Man’s War #1), door John Scalzi

Weduwnaar John Perry is 75 geworden en doet wat veel van zijn leeftijdsgenoten dan doen: ze gaan in dienst bij de Colonial Defense Force. De CDF verdedigt door mensen gekoloniseerde planeten, bezet nieuwe planeten en verovert planeten die al bezet zijn maar er best aantrekkelijk uitzien.

Een tour of duty bij de CDF is ver weg van de Aarde en je keert nooit meer terug. Voor de wet word je dood verklaard. Het is dus in alle opzichten een nieuw leven. In het onwaarschijnlijke geval dat je de tour overleeft, krijg je de gelegenheid om zelf kolonist te worden. Niet een heel geweldig vooruitzicht maar beter dan het alternatief, vindt John Perry – oud worden en sterven.

Scalzi schrijft met aangenaam droge en relativerende humor en zet geloofwaardige, dynamische karakters neer. De eerste en de tweede helft van het boek verschillen best veel van elkaar: hoewel het verhaal zich van begin tot eind blijft ontwikkelen, gaat de eerste helft voornamelijk in op de achtergrond van de hoofdpersoon en de tweede juist meer op actie.

Old Man’s War is het eerste deel van de gelijknamige reeks. Ik ga deel twee te zijner tijd ook proberen maar ik hoop dat het niet alleen maar meer actie is. Scalzi lijkt het best te kunnen beperken, maar vind ik zijn actiescènes niet het leukste om te lezen – hoewel ook hier de nodige humor in zit.

Advies: lezen als je van goeie space opera houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top