Only human (Themis Files #3) door Sylvain Neuvel

Je zou zeggen: hoe levendig kan je een verhaal precies brengen als je alleen werkt met transcripties van interviews, logs en andere documenten? Het antwoord: bijzonder levendig. Op de een of andere manier krijgt Neuvel het voor elkaar om vanuit een camerastandpunt een compleet verhaal met voor het genre (actie/scifi) best goeie karakters neer te zetten.

Voor de beste ervaring moet je eerst deel een en twee lezen. In dit derde deel belandt een handvol mensen op de planeet van de robotbouwers. In een parallel verhaal vertellen ze terug op Aarde over hun belevenissen. Beide verhaallijnen zitten vol actie en humor. Tussendoor ook wat milde maatschappelijke beschouwingen en filosofie.

In delen een en twee bezochten enorme robots de Aarde en was er… Laten we het een verschil van inzicht met de afzenders van de robots noemen. Dit derde deel is een terugblik op een tegenbezoek.

Wat het verhaal betreft past deze trilogie dus in het prototype scifiverhaal waarin The Gentle Giants of Ganymede en Yesterday’s Kin ook vallen:
1. De Aarde is in het verleden bezocht door buitenaardse wezens en hebben de mens op de een of andere manier gemaakt of ‘verheven’, of we zijn het zelf.
2. De buitenaarde wezens komen hier.
3. Wij brengen een tegenbezoek.

Tussendoor kunnen er conflicten zijn, maar James P. Hogan bewijst met Gentle Giants dat een goeie puzzel een prima alternatief voor conflicten is. Wat de Themis Files interessant maakt is het standpunt van de aliens. Ik zal er niet te veel over verklappen maar zowel de mens als de bezoeker vindt dat hij moreel verantwoord handelt, hoewel beide partijen niet verenigd zijn in hun opvattingen.

Only Human laat zich lezen als een goeie scifi-actiefilm en hoewel het in eerste instantie misschien als pulp aandoet door de bijzondere schrijfwijze, is het vaak moeilijk om de bladzijden snel genoeg om te slaan omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Zoals een krentenbol bij stevige trek: pretentieloos maar lekker.

Geschikt voor de liefhebber van klassieke scifi. Wat mij betreft is de kwaliteit consistent met de eerdere twee delen. Volgens de schrijver is dit het laatste deel van de serie. Advies: lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top