Powersat, door Ben Bova

In 1992 schreef Ben Bova Mars. Het was deel een van de Grand Tour-reeks, een serie science fictionverhalen waarin de lezer wordt meegenomen op een tour door het zonnestelsel. Dat leek me een erg interessante serie om te lezen, maar er waren inmiddels zestien delen en ze zijn niet in chronologische volgorde geschreven. Dat was dus even zoeken; gelukkig biedt Wikipedia een mooi overzicht.

Het chronologische deel een van de Grand Tour-reeks is Powersat en de eerste keer dat ik eraan begon, stelde me het een beetje teleur dat het geen science fiction was.

De tweede keer besloot ik toch maar door de verwachte zure appel heen te bijten omdat ik toch wel graag de rest van de reeks wou lezen en dat bleek een goeie keuze: Powersat leest als een actiefilm met een goed verhaal en een fijne dosis humor.
powersat
Het verhaal gaat over een ondernemer die een serie zonnepanelen in een baan om de Aarde wil brengen om de energie naar centrales op de grond te sturen. Powersat kwam uit in 2005; hoewel het idee van een powersat al veel ouder is, waren er toen al experimenten met deze technologie. Ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat we binnenkort deze vorm van energiewinning commercieel kunnen inzetten.

Strikt genomen valt Powersat daarmee in de categorie diamantharde scifi: zeer plausibel; alle technologie bestaat al maar is nog niet ingezet. Het laat vooral zien waar we over moeten nadenken voordat een dergelijke techniek kan worden ingezet.

Voor een liefhebber van scifi is Powersat geen wereldschokkende literatuur maar zeker de moeite waard omdat het leuk is om te lezen, goed in elkaar zit en het chronologische deel een is van een scifi-reeks.

Back to Top