Privateers, door Ben Bova

Het chronologische deel twee van Ben Bova’s Grand Tour-serie. Dit verhaal is geschreven in 1985, zes jaar voor het einde van de Koude Oorlog. Bova is er in Privateers vanuit gegaan dat de Sovjet-Unie de Koude Oorlog zou winnen en het verhaal speelt zich af in een wereld waarin het tijdperk omstreeks 2040 hierdoor is gevormd.

privateers

De Verenigde Staten, Engeland en andere westerse landen zijn in verval aan het raken en hebben nog maar weinig in de internationale melk te brokkelen. Rusland beheerst de wereldeconomie, inclusief alle mijnbouw op de maan. Het is grappig om te zien hoe Amerikanen neergezet worden als helden die het imperialisme bestrijden.

Door deze keuze kan je Privateers lezen als een soort alternatieve geschiedenis-scifi, ondanks dat het zo niet bedoeld is. (Hetzelfde zie je o.a. in Eon, door Greg Bear, hoewel in mindere mate omdat de wereldpolitiek daarin niet zo’n prominente rol speelt.)

Ook los van dit effect is Privateers prima harde scifi en gewoon een leuk, grappig en snel verhaal om te lezen. Alle delen van de Grand Tour kan je los van de serie lezen, je hoeft dus niet eerst andere delen te lezen.

Ondertussen haalt de sci de fi in: Engineers Identify 12 Asteroids We Could Capture With Existing Rocket Technology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top