Radiate (Lightless #3), door C.A. Higgins

Ivan en Mattie zijn van oorsprong twee oplichters die via Matties stiefzus Constance in een revolutie verzeild zijn geraakt. (Constance is eigenlijk niet Constance, kunnen we in de vorige delen van Lightless lezen.) Ze hebben een driehoeksverhouding: Mattie lijkt zich aangetrokken te voelen tot Ivan en Ivan (die eigenlijk geen Ivan heet) had/heeft een relatie met Constance.

Dan is er nog Ananke (die eigenlijk niet Ananke heet maar De Ananke), een ruimteschip bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, bestuurd door een kunstmatige intelligentie die door toedoen van Ivan per ongeluk zelfbewust is geworden. Althea (die wel degelijk Althea heet) was haar technicus. Ananke ziet Althea als haar moeder en Ivan als haar vader. Omdat ze zich eenzaam voelt, probeert ze Ivan en Althea zover te krijgen een tweede schip zelfbewust te maken. Haar pogingen dat zelf te doen leidden vooralsnog enkel tot de dood van hun bemanning.

Constance (die voor het gemak bekend staat als “de Mallt-y-Nos”) is heimelijk de leider van de revolutie. Ze probeer het totalitaire bewind van System in het zonnestelsel omver te werpen. Ivan volgt haar en Mattie volgt Ivan. Volgen jullie het nog?

Dit is het derde en laatste deel van de Lightless-serie van C.A. Higgins. De delen zijn eigenlijk niet afzonderlijk te lezen. In Radiate volgen we voornamelijk de vriendschap van Ivan en Mattie en krijgen we flashbacks naar Ivan, Mattie en Constance en hun vriendschap/liefde/whatever. Tussendoor krijgen we beelden van Ananke die via Althea probeert te ontdekken wat het betekent om mens te zijn – op een letterlijke en fysieke manier.

Een aardige gimmick is dat een aantal namen in Lightless zijn ontleend aan Welse mythologie.

Ik vond het tempo in het boek stoffig en traag en het achtergrondverhaal van de revolutie obligaat en voorspelbaar. Op zich een prima afsluiting van de serie maar het boek had het makkelijk met 200 bladzijdes minder kunnen doen. Ik zeg erbij dat mijn mening niet representief is voor wat de Goodreadscrowd vindt.

Advies: als je deel twee leuker vond dan vind je dit geweldig. Als je deel een leuker vond dan twee laat dan maar zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top