Radicalized, door Cory Doctorow

In vier novelles laat Doctorow zien waar ongebreideld kapitalisme toe kan leiden. Radicalized past daarmee goed in zijn oeuvre.

Unauthorized Bread beschrijft hoe Salima, een jonge vrouw die net uit haar vluchtelingenstatus ontsnapt is en zich een appartementje kan veroorloven, strijd levert met haar broodrooster en andere huishoudelijke apparaten. De broodrooster accepteert alleen geauthorizeerd brood van de fabrikant van het apparaat. De wasmachine accepteert alleen geauthorizeerde kleding. Deze apparaten zijn part of the deal bij het appartement: de projectontwikkelaar is verplicht een percentage sociale woningbouw te integreren en door deze apparaten contractueel aan de appartementen te verbinden, wordt de prijs laag gehouden.

Oh ja: de lift valt hier ook onder: bewoners van het niet-sociale gedeelte krijgen altijd voorrang op de liften. Salima woont op de 35ste verdieping.

Salima is niet voor één gat te vangen en programmeert gehackte firmware in haar broodrooster. Onthou: dit is volgens haar huurcontract niet toegestaan.

Als deze Philip K. Dickachtige situatie je onwerkelijk lijkt, bedenk dan even dat Doctorow weet waar hij over praat: als medewerker van de Electronic Frontier Foundation strijdt al jaren tegen de Amerikaanse DCMA (de Digital Millenium Copyright Act) 1201, die het strafbaar stelt om waarborgen tegen het aanpassen van technologie te omzeilen of uit te schakelen. Met andere woorden: deze situatie is niet geheel ondenkbeeldig.

Luister hier naar een gesprek met Cory Doctorow (+/- drie kwartier) over dit onderwerp, in Techdirt Podcast 210.

In Triangulation 396 (van TWiT) spreekt Megan Morrone een goed uur met Doctorow over zijn boek.

In Model Minority treffen we The American Eagle, net als Superman een superieure alien die hier een beetje misdaad komt bestrijden. Als hij zich richt op politiegeweld tegen zwarte burgers raakt hij een gevoelige snaar bij corrupte politici.

Je bent uitmuntend verzekerd en je wordt ziek. Maar je verzekering betaalt een mogelijk levensreddende therapie niet omdat deze experimenteel is. In Radicalized bespreken partners van slachtoffers hun woede hierover. De stap van woorden naar daden kan niet lang uitblijven.

Het moet gezegd worden dat Doctorow de situatie zó goed uitlegt dat je je af gaat vragen wie er aan de goeie kant staat.

In The Masque of the Red Death heeft de rijke Martin Mars enkele tientallen zorgvuldig uitgekozen mensen uitgenodigd de instorting van de beschaving met hem te overleven in een luxe bunker. Hij probeert zich op te stellen als een daadkrachtige leider die verder niemand nodig heeft.

Prima vakantielectuur omdat het vier losse verhalen betreft. Het boek probeert je niet te bekeren tot het socialisme maar laat wél heel treffend (en onderbouwd) zien waar kapitalisme en corrupte macht toe leiden.

Back to Top