Ringworld’s Children (Ringworld #4), door Larry Niven

Over Ringworld zegt Niven in zijn voorwoord: “Het is een speeltuin voor de geest.” Hij doelt daarmee op de interesse in zijn verhaal onder techneuten, studenten en ander volk dat aan de haal is gegaan met zijn berekeningen en uitgangspunten. Ze hebben hem verbeterd en uitgedaagd om verder te gaan.

Dat is aardig gelukt: nadat Ringworld (1970) alle grote prijzen binnenharkte, volgden er twee nieuwe delen en een intermezzo (Protector). Ringworld is een klassieker geworden uit de tijd van het hoogtepunt van de optimistische tijden in scifi. In de basis is het gewoon een avonturenverhaal maar de bouwstenen die Niven gebruikt (de Ringwereld zelf, de aliens, de evolutietechnische idee├źn) zijn allemaal plausibel of op z’n minst goed onderbouwd.

Een Ringwereld is een variant op de Dysonbol: een bol om een ster heen die diens energie opvangt en beschikbaar maakt voor gebruik, bijvoorbeeld voor de bewoners van de binnenkant ervan. De Ringwereld is een ring iets groter dan de baan van de Aarde, met ongeveer de massa van Jupiter. Technische specificaties staan voorin het boek, alsmede een damatis personae. In de Ringworld-serie doet Niven uitgebreid uit de doeken wat er allemaal mis kan gaan en hoe je dat zou kunnen corrigeren.

De Ringworld-serie is een pretpark: je vermaakt je er prima maar wat je er niet in hoeft te verwachten zijn grote inzichten. De pret zit ‘m voornamelijk in de humoristische actie en de aandacht die Niven heeft besteed aan de geloofwaardigheid van zijn universum.

De verhalen in de reeks zijn redelijk onafhankelijk maar leuker als je ze in de juiste volgorde leest. Ze zijn onderhoudend, met veel humor geschreven en zitten intelligent in elkaar. Ringworld’s Children past goed in het rijtje: het is een leuke rit met onverwachte bochten en een goed decor.

In Ringworld’s Children volgen we Louis Wu, de kzin (een twee meter grote katachtige) Acolyte en een aantal anderen. Ze moeten de Ringwereld redden van de destructieve gevolgen van de fringe war: een oorlog tussen ruimtevaartuigen van groeperingen die allemaal hun eigen interesses hebben in de Ringwereld. De supersterke fundering van de Ringwereld (scrith) is helaas niet opgewassen tegen antimateriewapens.

Voor de liefhebber: absoluut lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top