Roboteer, door Alex Lamb

In de toekomst is de Aarde verenigd en wordt geregeerd door de kerk. De kerk heeft absolute macht en houdt de bevolking onder de duim. Ze voert militaire campagnes en propaganda tegen kolonies op andere planeten die zich bezig houden met ā€œkapitalistische en fascistische genetische manipulatieā€.

Will is een roboteer op de koloniale planeet Galatea. Roboteers zijn genetisch zo ontworpen dat ze direct kunnen interfacen met robots en software op ruimteschepen. Galatea is in oorlog met de Aarde omdat de kerk de kolonisten als kapitalistische fascisten ziet.

Will en zijn team komen erachter dat de Aarde in het geheim een buitenaards wapen heeft gevonden en dit inzet tegen de kolonies. Dit krijgt natuurlijk een staartje.

roboteer

Roboteer is klassieke space opera: het voortbestaan van de mensheid staat op het spel; een stoere mannelijke held; een love interest; goed tegen kwaad; en heel, heel veel gevechten in de ruimte.

Als ik het zo beschrijf, klinkt het misschien droog. Maar Roboteer heeft een hedendaags tempo (snel), humor, poetic justice en sympathieke karakters. De gebruikte tech is ook bij de tijd en het verhaal wordt netjes afgerond. Het vooral ook niet langer dan nodig. Dit alles zorgt ervoor dat Roboteer een zeer smakelijk tussenhapje vormt. Een mooi werkje in de traditie van Arthur C. Clarke c.s.

Ik denk niet dat delen II en III veel aan het verhaal zullen toevoegen, maar dat zullen we later zien.

Advies: lezen; je kan je er geen buil aan vallen.

Back to Top