Scratch Monkey, door Charles Stross

Charlie Stross vertegenwoordigt een generatie scifi-schrijvers die niet uitgaan van een publiek dat geen enkele kennis van zaken heeft. Dat kan, want wie dat inderdaad niet heeft, in deze tijd, heeft er geen interesse in en leest Charlies boeken tóch niet. Mocht hij dat wél doen dan zou deze lezer een spannend verhaal lezen maar zich onbewust blijven van een boeiende dimensie van het verhaal: het zit vol nieuwe ideeën en bouwt op een interessante manier voort op bestaande ideeën.

Scratch Monkey beschrijft een strijd tussen mensen en aliens die we zelf gemaakt hebben. Het verhaal biedt een niet erg vernieuwende maar toch interessante en vermakelijke blik op transhumanisme.

Ook dit boek geeft hij voor niks weg. Je kan het kopen maar ook gratis downloaden. Ik heb de gratis versie gekozen maar omdat ik ervan genoten heb, koop ik een ander boek van hem. Ik weet niet of het met elkaar verband houdt maar het boek zit vol taal- en typfouten. De kans is groot dat veel daarvan in latere versies verholpen zijn en persoonlijk vind ik dit een kleine prijs om te betalen voor het gratis beschikbaar zijn van het boek. Stross heeft dit in het begin van zijn schrijverschap geschreven en later pas vrijgegeven. Dat merk je maar dat is ook best leuk, vind ik.

scratch monkey
Scratch Monkey is een verhaal dat je eigenlijk in één ruk uit zou moeten lezen. Het leent zich er goed voor. Het bevat beschrijvingen van werelden, kolonies, ruimteschepen die zó grafisch zijn (een gebouw van vlees, bloed, spieren; een biologische bom die bestaat uit een organisme dat alle levensvormen dat het tegenkomt absorbeert en diens tactieken assimileert) dat het me geweldig lijkt om het verhaal in filmvorm te zien.

Er zitten geen grote ideeën in Scratch Monkey maar als je geïnteresseerd bent in transhumanisme, technologie in het algemeen en de toekomst van AI dan kan je je geen buil vallen aan dit boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top