Serie: The Gentle Giants of Ganymede, door James P. Hogan

The Gentle Giants of Ganymede is een serie bestaande uit vijf boeken:

  • Inherit the Stars (1977)
  • The Gentle Giants of Ganymede (1978)
  • Giants’ Star (1981)
  • Entroverse (1991)
  • Mission to Minerva (2005)

 
Het is lastig om iets te melden over deze boeken zonder spoilers. De toon is in de hele serie ongeveer hetzelfde, namelijk vrij kalm, met hier en daar wel actie maar toch voornamelijk gericht op de puzzel en de wetenschappelijke methode waarmee die te lijf wordt gegaan.

Het begint met de ontdekking van het lichaam van een 50.000 jaar oude astronaut op de maan. Met voornamelijk deductie worden theorieën gepresenteerd die wel waar moeten zijn, gebaseerd op o.a. astronomie, sociologie en evolutiebiologie.

Dit is heerlijke pure science fiction die zich niet zozeer op de actie concentreert maar desondanks erg spannend is. Hoewel de hoofdpersonen vrij goed uitgebouwd worden, voelt het toch niet aan alsof de schrijver op een geforceerde manier botsende karakters probeert te creëren. De karakters nemen normale en vaak rationele beslissingen en zijn niet allemaal heethoofden zoals in veel andere scifi.

Een aangename afwisseling en afgezien van het feit dat er in het echt geen 50.000 jaar oude astronaut op de maan gevonden is, lijkt niets in de serie onmogelijk.

Back to Top