State Tectonics (Centenal Cycle #3), door Malka Older

Het laatste deel van Olders Centenal Cycle, waarin ze haar idee├źn over ‘microdemocratie’ beschrijft.

Een centenal is een groep van 100.000 mensen met een eigen overheid. Elke centenal kiest om de zoveel jaar zijn eigen overheid, en overheden kunnen zich verkiesbaar stellen waar ze willen. Dit proces wordt overzien door Information, een internet dat voortkomt uit Google, Facebook en andere giganten. Information zegt neutraal te zijn maar niet iedereen gelooft dat.

In dit deel probeert Information een soort neutraal overkoepelend orgaan op te richten om toezicht te houden op de ‘supermajority’ – de populairste overheid. Ze krijgen natuurlijk wat tegengas; nominaal maakt dat State Tectonics een near-future politieke spionageactiethriller.

De uitwerking daarvan is een beetje mild naar mijn smaak, maar het is leuk om te zien hoe de serie afloopt en hoe het verdergaat met de personages. Hoewel Older haar best doet om begrippen en personages te introduceren, is dit boek leuker om te lezen als je delen een en twee ook gelezen hebt.

Scifi? Niet fanatiek. Eerder technothriller: de technologie├źn die gebruikt worden zijn nu al allemaal goed mogelijk. Het leuke eraan is het gebruik en de implicaties ervan in de fictieve maar geloofwaardige maatschappij in de Centenal Cycle.

Prima vakantielectuur, wat mij betreft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top