Strafkrediet en de grappigheidsclausule

Grappigheidsclausule
Soms kom je acties tegen die overduidelijk illegaal maar desondanks grappig zijn. Zoals de muur in de deuropening van een Hamburgse metro of de Belg die probeert een boete te ontlopen met een parkeerschijf op batterijen. Het mag niet maar er zijn geen slachtoffers (geen natuurlijke personen in ieder geval) en je moest lachen toen je het voor het eerst las.

Ik vind dat we moeten afspreken dat de dader of overtreder in zulke gevallen straf- of boetevermindering moet kunnen krijgen. Geen complete kwijtschelding want we willen geen aanzuigende werking natuurlijk.

Strafkrediet
Weleens een boete gekregen voor te hard rijden en daarna aan kunnen tonen dat je auto op die dag bij de garage was? Twee jaar gezeten voor een moordaanslag waarvan achteraf kon worden vastgesteld dat jij het niet had kunnen doen? Dan is het tijd voor het strafkrediet.

Strafkrediet houdt in dat je voor normale stervelingen strafbare feiten mag plegen zonder dat je daar straf voor krijgt. Een eventueel nieuwe door de rechter opgelegde straf, bijvoorbeeld omdat je een ruit ingegooid hebt bij de verzekeraar die jou een poot uitgedraaid had, wordt van het strafkrediet afgetrokken. Een soort omgekeerde oog om oog, tand om tand. Zestig km/u te snel gereden op de provinciale weg? Gaat gewoon af van uw strafkrediet; u hebt nog één jaar en zeven maanden over.

Misschien wordt het toch tijd om ook een politieke partij op te richten! #StemVork!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top