Surface Detail (Culture #9), door Iain M. Banks

In 2013 overleed Iain M. Banks, vóór de afronding van zijn Cultureserie. Als hij überhaupt een afronding van plan was. Elk boek in de serie werd beter en dit negende deel is geen uitzondering.

Lededje Y’breq, een lijfeigene van de rijkste en machtigste man van het systeem, Veppers, wordt door haar eigenaar vermoord. En ze zint op wraak.

Ondertussen is er een oorlog gaande. Geen echte, maar een virtuele, want dat hebben de strijdende partijen zo afgesproken. De inzet is de legitimiteit van virtuele hellen: virtuele omgevingen waarin misdadigers en andere onwelgevalligen na hun dood oneindig gemarteld worden, teneinde ze gedurende hun leven te motiveren zich fatsoenlijk te gedragen.

Echte space opera, op een goeie manier uitgevoerd: de ruimteschepen zijn hun eigen entiteiten en niet afhankelijk van mensen, hoewel ze die af en toe wel aan boord hebben.

Net als de rest van de Cultureboeken zit Surface Detail vol filosofische ideeën en humor. Banks neemt de tijd om zijn verhaal neer te zetten en dat bij elkaar maakt het een boek om in te wonen. Het is gelukkig een heel dik boek.

Advies: gewoon lezen, net als de rest van de Culture. Het is los te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top