The first fifteen lives of Harry August, door Claire North

Na het lezen van 84K was ik benieuwd naar ander werk van Claire North. The first fifteen lives of Harry August werd alom geroemd als een meesterwerk en eigenlijk vond ik 84K dat al (The first… is ouder dan 84K) dus ik heb eens gekeken waar de fuzz om ging.

Vergis je niet: dit is geen science fiction. Het komt niet eens in de buurt. Het is zogenaamde low fantasy: het verhaal speelt zich af in de gewone wereld (geen elfjes en draken) maar met een paar subtiele veranderingen. De belangrijkste daarvan is Harry August: hij leeft zijn leven en aan het eind gaat hij dood. En daarna wordt hij weer geboren, met alle kennis en ervaringen uit zijn vorige leven intact, op dezelfde plek op dezelfde dag en tijd als de vorige keer dat hij geboren werd. Een boeiend uitgangspunt en de mogelijkheden worden volop verkend.

Wat volgt is een subtiel opgebouwd verhaal naar een bijzonder en spannend einde. Net als in 84K komen de personages goed uit de verf en zit het verhaal goed in elkaar. Er is ook erg véél verhaal. Sommige boeken hebben een uitgangspunt en een hoofdpersonage dat een bepaald doel moet behalen, maar bij Claire North komt er veel meer bij en alles is relevant en draagt bij aan het verhaal.

Ze weet de spanningsopbouw mooi af te wisselen met tussenstappen die wat vertellen over het verleden van Harry August, waarin de lezer meer inzicht krijgt in waarom de zaken zo in elkaar zitten.

Geen boodschap, geen grote ideeën, maar wel een technisch zeer goed en spannend verhaal dat je gerust mee op vakantie kan nemen. Wat mij betreft volkomen terecht in de prijzen (en nominaties ervoor) gevallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top