The Labyrinth Index (Laundry Files #9), door Charles Stross

The Laundry is een min of meer geheime Britse overheidsinstantie ter bestrijding van occulte aanvallen. Er hangt een MI5-sfeer omheen zoals we die uit de James Bondverhalen kennen. Alleen als je je de actierijkste Bondfilm voorstelt, moet je die vermenigvuldigen met zichzelf, meer humor toevoegen en een flinke dosis scifi-fantasy en dan kom je bijna in de buurt van The Labyrinth Index. Stross grijpt je vast en sleurt je mee het boek door als een achtjarige op de kermis.

De president van de Verenigde Staten is gekidnapped. Niet alleen dat: zijn hele land is hem vergeten, en is zelfs het hele concept van een uitvoerende macht vergeten. Het maakt het niet makkelijker dat zijn lijfwacht ook vergeten is wie hij is. Aan Mhari Murphy en haar team de taak om hem te redden.

De serie The Laundry Files valt onder de noemer low fantasy: de wereld is wat hij is maar met een fantasy-element erin. In dit geval het gegeven dat de Aarde het strijdtoneel is van twee buitenaardse rassen die elkaar bevechten. Een van de partijen leverde onlangs (zonder dat het volk het in de gaten heeft) de premier van Groot-Brittannië. Hij ziet zijn volk als een bijenvolk: vermakelijk en interessant maar rijp voor vernietiging zodra hij gestoken wordt. De schrijver komt uit de science-fictionhoek en kan het gelukkig niet laten om de fantasy in zijn verhaal rationeel te verklaren, waardoor je als doorgewinterde scifi-liefhebber toch het gevoel krijgt niet helemáál onzin te lezen.

Typisch Engelse bureaucratiehumor, veel actie, nog meer humor, een origineel en pakkend verhaal en voor het genre best goed uitgewerkte karakters. Los te lezen van de andere delen maar leuker als je de rest ook kent. Sommige personages keren terug maar niet op een voor het verhaal essentiële manier. Lees de boeken snel, voordat ze verfilmd worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top