The Left Hand of Darkness, door Ursula K. Le Guin

Een bijzonder boek uit 1969. De schrijfster won er de Hugo en de Nebula mee, naar mijn mening terecht. The Left Hand of Darkness staat te boek als feministische science fiction, wat het op zich al de moeite waard maakt want wat moeten we dáár nou weer onder verstaan?

Het antwoord wordt al snel duidelijk: de figuren in het boek zijn geen man of vrouw maar worden min of meer at random eens per maand een van beide, wat natuurlijk verregaande effecten op de hele maatschappij heeft.

Ook los daarvan is het een geweldig verhaal om te lezen, over een ambassadeur van planeten in een bijzondere wereld. De veelal sociologische concepten die je voorgeschoteld krijgt, zetten aan tot opnieuw bezien van je aannames over de wereld en dat is volgens mij een kenmerk van een goed boek.

thelefthandofdarkness

De avonturen in The Left Hand of Darkness worden wel vergeleken met die van The Lord of the Rings. Hoewel ze eenzelfde karakter hebben (politiek gemengd met avontuur) is TLHD toch realistischer dan LOTR, en een flink stuk dunner.

Dit boek is een deel uit een reeks die in hetzelfde universum (Hain) speelt. De andere delen schijnen minder goed te zijn maar ik ben er wel nieuwsgierig naar geworden.

Ondanks dat het werk ruim veertig jaar oud is, doet het niet gedateerd aan. Fijne scifi. Lezen! (En daarna nog een keer en dan de analyse op Wikipedia lezen. Niet eerder i.v.m. spoilers.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top