The man in the high castle, door Philip K. Dick

themaninthehighcastleOp de achterkant van dit boek schrijft Eric Brown: “…one of the very best science fiction novels ever published.” Ik ben niet goed bekend met Eric Brown maar ik ben geen fan van hem. Om te beginnen heeft hij een uitgebreid voorwoord in mijn Penguin-uitgave van The man in the high castle geschreven waarin hij even uit de doeken doet wat er allemaal in het verhaal gebeurt. Hier was ik op voorbereid dus ik kon nog net op tijd stoppen met lezen. Vervolgens komt Eric met een blurb op de achterkant waarin hij zóiets zegt – de beste scifi. Dit is helemaal geen scifi, Eric Brown! Dit is alternatieve geschiedenis.

Alternatieve geschiedenis valt onder speculatieve fictie, net als science fiction. Maar dat maakt het niet hetzelfde! Er komt geen greintje science aan deze fictie te pas. The man in the high castle is een fijn boek en Philip K. Dick was een goeie schrijver. Ik ben blij dat ik het boek gelezen heb omdat ik er Dick beter door kan begrijpen. Maar Eric Brown kan in het vervolg in de boekenwinkel beter achter de kassa gaan zitten dan de kasten indelen want hij weet niet waar hij het over heeft.

The man in the high castle: een alternatieve geschiedenis die zich afspeelt ca. 1962 en waarin de geallieerden de Tweede Wereldoorlog hebben verloren. Duitsland en Japan hebben de wereld verdeeld op een stukje Amerika na. Het verhaal volgt een aantal verhaallijnen die elkaar soms kruisen.

De titel is ontleend aan de woonsituatie van de schrijver van een boek binnen het verhaal. Dit boek beschrijft een alternatieve geschiedenis waarin de geallieerden de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen en het is door de Duitsers verboden; vandaar dat de schrijver in een soort fort heet te wonen. Het is daarmee een typisch Dickiaans verhaal, met door elkaar lopende realiteiten.

Advies: lezen want je moet alles van Dick lezen.

Back to Top