The Memoirist, door Neil Williamson

Newcon Press brengt een aantal scifi-novelles uit waarvan The Memoirist er een is. Het zijn fijne boekjes met soms verrassend goeie verhalen.

The Memoirist is Rhian Fitzgerals, wier beroep het is om in opdracht memoires te schrijven. Deze keer schrijft ze die van Elodie Eagles, die rond 2020 erg populair was. Nu is ze rond de zeventig en slaat de Alzheimer toe. Ze herinnert zich het nummer Panopticon maar de tekst niet meer, of waarom het zo belangrijk was. Rhian gaat op onderzoek uit maar het liedje blijkt zich moeilijker te laten vangen dan ze had gedacht en niet iedereen is er even blij mee dat ze zich hiermee bemoeit.

Williamson beschrijft een wereld waarin het normaal is dat alles en iedereen overal in de gaten wordt gehouden. Zogenaamde bijen (kleine vliegende camera’s met microfoon en een quantumbrein) faciliteren dit. Behalve de overheid en grote bedrijven wordt ook van burgers verwacht dat ze elkaar in de gaten houden. Dit werkt goed om de criminaliteit tegen te gaan en toilet, badkamer en slaapkamers zijn verboden terrein voor de bijen dus zo erg is het allemaal niet…

Een mooi afgeronde scifi-thriller met best aardige karakterontwikkeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top