The Ministry for the Future, door Kim Stanley Robinson

Het Ministry for the Future werd opgericht in januari 2025 als onderdeel van de VN. Het doel was om toekomstige mensen (onze kinderen, diens kinderen, enz.) een rechtspositie te geven, op basis waarvan een fatsoenlijke klimaatpolitiek kon worden afgedwongen, desnoods bij de rechter.

We volgen verschillende mensen die allemaal op hun eigen manier met de klimaatverandering en het Ministry te maken hebben: een missionaris in India, getraumatiseerd omdat hij de enige overlever van een weergaloze hittegolf was; de minister zelf; haar adviseurs; klimaatvluchtelingen die decennia in kampen doorbrengen. En hier en daar niet-menselijke entiteiten, zoals een fotondeeltje.

De naderende klimaatramp, geoengineering en het kwade gezicht van het kapitalisme zijn typische KSR-thema’s die hier ruimschoots aan bod komen. The Ministry for the Future vind ik zelf zijn meest geëngageerde werk tot nu toe: hij stelt de rijke elite die geld verdient met de vernietiging van onze leefomgeving rechtstreeks persoonlijk aansprakelijk, en veroordeelt ze.

Easier to image the end of the world than the end of capitalism: the old saying had grown teeth and was taking on a literal, vicious accuracy.

Een ander bekend thema in KSRs werk is het creatieve omgaan met economische regelmatigheden. Zo introduceert hij een cryptomunt waarvan de waarde is gebaseerd op de impact van transactie op de gezondheid van de biosfeer in plaats van op winst. Hij stelt dat het kapitalisme, dat immers gebaseerd is op het vergaren van rijkdom, letterlijk ongeschikt is voor een leefbare toekomst.

Hij gebruikt diverse vertelvormen: van een ik-verteller en het cameraperspectief tot wat haast een stream of conciousness lijkt, en soms zijn het iemands onuitgewerkte notulen van een vergadering. De korte hoofdstukken zorgen daarmee voor snelle perspectiefwijzigingen. En ook traditioneel KSR: het verhaal omvat decennia, waardoor de ontwikkeling van the Ministry goed in beeld kan worden gebracht.

Gaat het hier om een moralistisch boek? Ik zou zeggen van niet, want het valt niet te ontkennen dat grote bedrijven en landen nog altijd te weinig stimulans hebben om de radicale veranderingen te maken die nodig zijn om de wereld voor mensen leefbaar te houden. Zaken als klimaatvluchtelingen en wateroorlogen beginnen uit de boeken onze realiteit binnen te kruipen. De hittegolf uit het begin van het boek scheelt maar een paar graden in temperatuur en een paar procentpunten luchtvochtigheid met de bestaande hittegolven.

Qua intensiteit en de typische KSR-stijl staat The Ministry for the Future op gelijke voet met de Marstrilogie. Als recente boeken van KSR je tegenvielen, ben je bij The Ministry aan het juiste adres.

One comment

Comments are closed.

Back to Top