The Nightmare Stacks (Laundry Files 7), door Charles Stross

Van Charles Stross kende ik eigenlijk alleen harde scifi en ik keek erg uit naar The Laundry Files, een hele serie die hij heeft geschreven. Volgens Goodreads was The Nightmare Stacks (nr. 7 uit de serie) losstaand van de rest te lezen dus een mooi moment om er eens een kijkje in te nemen.

Wat ik aantrof stond haaks op wat ik verwachtte: in plaats van militaire scifi was dit fantasy! Elfjes, tovenaars en draken. Niet mijn smaak dus. En ik had het kunnen weten want er staat inderdaad een draak op de kaft.

Je moet ‘m met een lampje zoeken, maar toch. Gelukkig is Stross een goeie schrijver en gezegend met een gezond gevoel voor humor.

The Nightmare Stacks speelt in een wereld waarin bewustzijn vervelende dingen uit hogere dimensies kan aantrekken. De wiskundige Alex Schwarz was zó goed in zijn vak dat hij een hogerdimensionaal virus heeft aangetrokken en in een vampier is veranderd. Hij werkt nu voor een geheime overheidsdienst voor occulte zaken (die nog geen derde van zijn oorspronkelijke salaris betaalt).

Stross beschrijft eea op een manier die eerder past bij militaire scifi en los van de inhoud laat het boek zich lezen als harde scifi doorweekt in kantoorhumor.

Advies: lezen, ook als je normaalgesproken (zoals ik) niet van fantasy houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top