The Prefect (Prefect Dreyfus Emergency #1), door Alastair Reynolds

Een prefect is een soort politieagent, in het Revelation Space-universum van Reynolds. Hoewel het boek heel goed apart te lezen is, zijn er veel verwijzingen naar vorige boeken in dit universum. Voor je begrip van The Prefect maakt het niet uit of je die gelezen hebt maar het maakt het wel leuker.

De kern van het verhaal is betrekkelijk eenvoudig: Prefect Dreyfus moet een grootschalige moord oplossen. Gewapend met alleen zijn ‘whiphound’ (ja, dat is wat je denkt dat het is) komt hij iets veel groters op het spoor. Reynolds being Reynolds grijpt hij alle elementen uit wat in essentie gewoon een whodunnit is aan om fantastische scifi te produceren die voldoet aan de klassieke regels voor een detective, voor space opera en voor harde scifi.

En ook dit boek bevat een interessante hoeveelheid nano- en biotech. En een held met een trieste achtergrond, een cynische houding maar een goed hart en fijne oneliners. Of misschien komen die oneliners wel uit mijn eigen brein – The Prefect doet soms echt aan als een politiefilm.

Na het eerste deel van Revelation Space had ik het eigenlijk wel gezien met dit universum: de volgende delen leken voornamelijk meer van hetzelfde. Door er een heel ander genre op te betrekken wordt Revelation Space nieuw leven ingeblazen.

Gelezen ter voorbereiding op deel twee van deze subserie (Prefect Dreyfus Emergency: Elysium Fire).

Advies: liefhebbers van het genre van Reynolds kunnen dit gerust lezen. Verder aanbevolen voor liefhebbers van politie-/detectiveverhalen, space opera en harde scifi.

Back to Top