The Punch Escrow, door Tal M. Klein

Joel is een kerel zoals jij en ik (als je een kerel bent): hij is een salter, een baantje waarin je AI’s een beetje menselijker maakt door ze kennis te laten maken met verschillende vormen van humor en andere interactie. Hij doet zijn werk thuis, in zijn ondergoed.

Joel is getrouwd met Sylvia, die een hoge maar geheimzinnige functie heeft bij International Transport (IT). Hun huwelijk is er niet op vooruitgegaan sinds Sylvia die functie heeft, omdat ze weinig thuis is. Toch willen ze er nog wat van maken.

IT heeft overal ter wereld teleporters: je stapt in, neemt plaats op een krukje en een paar tellen later stap je uit op je plaats van bestemming. Per ongeluk komt Joel achter een geheim van International Transport, waardoor deze laatste van mening is dat hij de planeet maar beter kan verlaten.

Het avontuur dat volgt is niet bijzonder verrassend maar wel intelligent en vaak grappig geschreven. Interessante filosofische kwesties zoals de Theseusparadox komen om de hoek kijken en wie de technologische worldbuilding wel gelooft en vooral het verhaal wil lezen, wordt op zijn wenken bediend: veel worldbuilding-elementen staan in voetnoten die voor het verhaal niet essentieel zijn.

Niet geniaal, wél spannend, grappig en moeilijk weg te leggen.

Advies: lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top