The Three-Body Problem, door Cixin Liu

threebodyIn The Three-Body Problem neemt de Chinese schrijver Liu Cixin rustig de tijd om een verhaal op te bouwen. Ik hou daar wel van: het geeft diepte aan de karakters en achtergrond aan het verhaal. Je weet niet alleen wat iemand doet maar begrijpt ook waarom.

We hebben het over harde science fiction: het beschrevene tart de natuurwetten niet of nauwelijks – enige speculatie hoort er natuurlijk bij maar Cixin komt niet met dingen als faster-than-light travel, antizwaartekracht of tijdreizen aanzetten. Het plot drijft niet op fysieke onmogelijkheden.

Hoewel het boek doordrongen is van astrofysisch-technische zaken, is het voor leken goed te volgen. Er zit een handvol humor in en precies genoeg filosofie.

De titel slaat op het drielichamenprobleem: het is vrijwel onmogelijk om de banen van drie hemellichamen die zich in elkaars zwaartekrachtsveld bevinden te voorspellen.

Het tempo dat Cixin aanhoudt is in harmonie met het verhaal: hij besteedt genoeg tijd aan de achtergrond van zijn personages en situaties maar niet meer dan nodig. Naarmate het verhaal vordert, hebben Amerikaanse verhalen vaak de neiging om steeds sneller toe te werken naar een grote explosie waarbij de held net nog weg kan komen. Ik wil het einde niet verklappen maar volsta met te zeggen dat The Three-Body Problem absoluut niet vervalt in clichés. Buiten dat is het verfrissend om een keer niet de Amerikaanse stereotypen in je gezicht geduwd te krijgen.

De vertaler, scifi-schrijver Ken Liu, heeft uitstekend werk verricht. Ik begrijp zelf geen Chinees maar je zou niet kunnen merken dat het vertaald is. De tekst is helder en op sommige plekken bijna poëtisch. Ik weet niet of dat de hand van Cixin, Liu of een combinatie is maar het resultaat is zalig.

The Three-Body Problem is zo’n boek waarvan je het bijna zonde vindt om te lezen omdat elke bladzijde je dichter bij de dag dat je het verhaal niet niet-gelezen hebt brengt. Gelukkig zijn er nóg twee delen!


The Three-Body Problem werd me aanbevolen door @Wouter_Pieterse. Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top